Varné typy brambor

Varný typ A, AB (BA)

Odrůdy s velmi pevnou a pevnou dužninou, nerozvářivou, velmi slabě moučnatou, lojovitou. Vhodné pro přípravu salátů a jako příloha.

Varný typ B, BC

Patří sem odrůdy se středně pevnou a kyprou dužninou, slabě až středně moučnaté. Vhodné jako příloha, do polévek a pro přípravu těst a kaší.

Varný typ C (CB)

Odrůdy s kyprou, silně moučnatou dužninou. Vhodné pro přípravu těst kaší.


Charakteristika varných typů brambor

CharakteristikaVarný typ
AABBBCC
Konzistencevelmi pevnápevnástředně pevnákyprákyprá
Strukturajemná až hrubájemná až hrubá
Moučnatostvelmi slabáslabástřednísilná
Vlhkoststředníslabá až střední
Nedostatky v chutinepatrné až střední
Tmavnutí po uvařenívelmi slabé až středně silné
Stabilita kvalitystřední až velmi vysoká

Pramen: www.celostnimedicina.cz, www.vubhb.cz