Proč jíst brambory?

Brambory společně s kukuřicí, pšenicí a rýží patří mezi 4 nejdůležitější plodiny světa. Od roku 1994 se jejich celosvětová produkce zvýšila z 230 mil. tun na téměř 400 mil. tun, resp. o více jak 35 %. Nárůst zaznamenala zejména Asie (Čína a Indie) i z toho důvodu, že nutriční hodnota z hlediska makro i mikro živin vyprodukovaná z jednoho hektaru je 2 – 3x vyšší než u obilnin.

Značnou renesanci spotřeby čerstvých brambor zažívají USA, zejména oblasti jako Kalifornie a Florida, místa proslulá důrazem na zdravý životní styl. Brambory tam jsou považovány za vynikající zeleninu. Odtud se tento trend šíří i do dalších zemí. Spotřebitelé od brambor očekávají, vyjma výborných nutričních hodnot a chuti, také zdravotní nezávadnost, čerstvost a jednoduchou a rychlou přípravu v kuchyni. Aby toho bylo dosaženo, je nutné brambory pěstovat, pokud je to z hlediska pěstitelských podmínek možné, co nejblíže ke spotřebiteli. V posledních několika letech začínají brambory v přílohách k salátům konkurovat pečivu a těstovinám.

Brambory mají nejen nižší kalorickou hodnotu a lepší dietetické vlastnosti, ale i vyšší sytící index. Brambory lze využít i k přípravě snídaní a nahradit jimi tak dosud hojně konzumované cereálie. Takovéto využití brambor při přípravě pokrmů je v USA velmi podporované dietology. Přispěly k tomu mimo jiné poznatky ohledně tzv. rezistentního škrobu, který brambory obsahují a který je vhodný pro střevní mikrobiom a má podobný účinek jako vláknina.

Bez nadsázky můžeme říci, že brambory jsou nejlepším potravinovým koncentrátem na světě a zároveň levným zdrojem energie a nutričně významných látek. Jsou bohaté na minerály, vitamíny, bílkoviny a jsou téměř bez tuku.

Hlíza bramboru obsahuje podle odrůdy, termínu sklizně i délky a způsobu skladování asi 20 % sušiny a 80 % vody. Sušinu tvoří zejména sacharidy (11 – 18 %), dusíkaté látky (2 %) a minimum tuků (0,1 %). Nutriční hodnotu brambor vytváří zejména obsah vitamínů (excelentní zdroj vitamínu C, vysoký obsah vitamínu B6), minerálních látek (vysoký obsah draslíku, hořčíku, železa i selenu) vlákniny, antioxidantů (zejména u barevných odrůd).

Brambory mají jeden z nejvyšších indexů sytosti (tj. míry schopnosti potravin snížit hlad a snížit potřebu energetického příjmu na několik dalších hodin). Existuje nepřeberné množství kuchyňských úprav vařením, pečením, dušením, smažením, fritováním, grilováním, odštavňováním.