Aktuality

Podzimní recepty, které zahřejí

11.11.2021

Chladný a sychravý podzim je obdobím, kdy si rádi dopřejeme něco teplého, co nás zároveň pořádně zasytí. Ideálním nápadem jsou proto vydatné polévky bohaté na ingredience, pro které nemusíme chodit daleko. Brambory, houby nebo kořenová zelenina? To vše by nám v těchto měsících v kuchyni rozhodně nemělo chybět. Pokud hledáte inspiraci, vsaďte na naše kulinářské tipy!

více

I přes usilovnou snahu pěstitelů úroda brambor letos poklesla

21.10.2021

Letošní úroda brambor dosáhne okolo 815 tisíc tun, což je o 35 tisíc tun méně než loni. Pro pokrytí poptávky na trhu bude proto nutné ze zahraničí dovést zhruba 150 tisíc tun konzumních brambor, což se s největší pravděpodobností promítne i do výsledné ceny.

více

Brambory ve sváteční kuchyni

08.09.2021

Bez bramborového salátu si většina z nás nedokáže Vánoce vůbec představit. Ač se chuťové preference dost různí, každá rodina mívá obvykle dojem, že jedině jejich salát je ten pravý. Ať už váš rodinný recept, tradující se z generace na generaci, obsahuje (nebo naopak nesmí obsahovat) hrášek, mrkev nebo třeba celer, máme pro vás letos tip na změnu. Inspirujte se našimi recepty a některý sváteční den překvapte své přátele či příbuzné netradičním pokrmem, který jistě ocení.

více

Brambory jsou nejlepší

Brambory jsou nejlepším potravinovým koncentrátem na světě a zároveň levným zdrojem energie a nutričně vyvážených látek. Jsou bohaté na minerály, vitamíny, bílkoviny a jsou téměř bez tuku. Nutriční hodnotu brambor vytváří zejména obsah vitamínů (zdroj vitamínu C, vysoký obsah vitamínu B6), minerálních látek (vysoký obsah draslíku, hořčíku, železa i selenu) vlákniny, antioxidantů.

Varné typy brambor

Brambory a výživa

Jedna porce vařených brambor (180 g) obsahuje kolem 10mg vitamínu C, což je jedna osmina denní dávky. Rané brambory obsahují přibližně dvojnásobné množství. Vitamin C má příznivý vliv na zdravotní stav pokožky, zubů, dásní, svalů a kostí, rovněž funguje v těle jako významný antioxidant.

Brambory mají i díky obsažené vláknině jeden z nejvyšších indexů sytosti (tj. míra schopnosti snížit hlad a potřebu energetického příjmu na několik dalších hodin). Pokud brambory uvaříte ve slupce, docílíte tím výraznější chuti a zvýšíte tím i obsah vlákniny, která podporuje zdravé trávicí funkce.

Recepty

další recepty

O projektu

Projekt Brambory - zdravá zelenina je informačním a edukačním projektem Agrární komory České republiky a Českého bramborářského svazu a má za cíl informovat širokou veřejnost o prospěšnosti brambor pro lidský organismus. Projekt „Brambory - zdravá zelenina“ je spolufinancován z prostředků Ministerstva zemědělství a za spolupráce Agrární komory ČR a Českého bramborářského svazu.