Aktuality

Bramborový salát – vzácnost, která ve sváteční kuchyni nemůže chybět

02.12.2022

Co by to bylo za svátky bez tohoto oblíbeného pokrmu? Typický salát, jak ho všichni dobře známe, chutná ve všech domácnostech rozdílně. Jeho podobu lze totiž báječně zaměňovat a s ingrediencemi si můžeme krásně vyhrát. Zkuste se i vy letos nedržet stejného receptu jako každý rok a vyzkoušejte tipy na ohromující bramborové přílohy, které budou mít na vánoční tabuli určitě úspěch.

více

Úroda brambor je nižší, ze zahraničí musíme dovézt více než 150 tisíc tun

26.10.2022

Letošní úroda brambor dosáhne 614 tisíc tun, což je o 57 tisíc tun méně než v loňském roce. Pro pokrytí celkové poptávky bude nutné dovézt více než 150 tisíc tun konzumních brambor ze zahraničí. To se promítne i do výsledné ceny. Důvodem poklesu české produkce je poškození porostů suchem v řadě regionů.

více

Uchovejte si chytře sezónní plodiny aneb Jak na správné skladování brambor

06.10.2022

Letní úroda je už dávno zavařená ve sklenicích a podzimní sychravé dny na sebe nenechaly dlouho čekat. Období sezónních plodin však zdaleka nekončí, na začátku října totiž vrcholí sklizeň oblíbených brambor. Ty tvoří základ našeho jídelníčku, jsou neuvěřitelně univerzální a skrývají více, než je o nich všeobecně známo. Každý Čech zkonzumuje asi 65 kilogramů brambor ročně. Zejména v poslední době, kdy se ceny šplhají nekonečnou rychlostí vzhůru, je o to důležitější nakoupené brambory perfektně uskladnit tak, aby vydržely opravdu dlouho a v dobré kondici. Jak na to se dozvíte v našem článku.

více

Brambora – nezvaná plodina, která dobyla srdce Evropanů, a nakonec i moderní gastronomii

12.08.2022

I do českých kuchyní jsme vpustili svěží vítr zahraničních delikates, a tak i v té nejobyčejnější domácnosti často kouzlíme nevšední dobroty, které bychom si v minulosti dopřávali leda tak na druhém konci planety. Ingrediencí, surovin, koření a chutí, s nimiž můžeme volně čarovat, je téměř nekonečné množství. Jedna plodina však zůstává už po staletí nenahraditelnou. Plodina, která neoslní extrémně výraznou chutí, a přesto si bez ní neumíme představit jídelníček našich domovů, ani delikátní menu v restauracích. To vše umí jen brambora.

více

Podzimní recepty, které zahřejí

11.11.2021

Chladný a sychravý podzim je obdobím, kdy si rádi dopřejeme něco teplého, co nás zároveň pořádně zasytí. Ideálním nápadem jsou proto vydatné polévky bohaté na ingredience, pro které nemusíme chodit daleko. Brambory, houby nebo kořenová zelenina? To vše by nám v těchto měsících v kuchyni rozhodně nemělo chybět. Pokud hledáte inspiraci, vsaďte na naše kulinářské tipy!

více

I přes usilovnou snahu pěstitelů úroda brambor letos poklesla

21.10.2021

Letošní úroda brambor dosáhne okolo 815 tisíc tun, což je o 35 tisíc tun méně než loni. Pro pokrytí poptávky na trhu bude proto nutné ze zahraničí dovést zhruba 150 tisíc tun konzumních brambor, což se s největší pravděpodobností promítne i do výsledné ceny.

více

Brambory ve sváteční kuchyni

08.09.2021

Bez bramborového salátu si většina z nás nedokáže Vánoce vůbec představit. Ač se chuťové preference dost různí, každá rodina mívá obvykle dojem, že jedině jejich salát je ten pravý. Ať už váš rodinný recept, tradující se z generace na generaci, obsahuje (nebo naopak nesmí obsahovat) hrášek, mrkev nebo třeba celer, máme pro vás letos tip na změnu. Inspirujte se našimi recepty a některý sváteční den překvapte své přátele či příbuzné netradičním pokrmem, který jistě ocení.

více

Rané brambory si letos dávají na čas

14.06.2021

Zemědělci začali se sklizní českých raných brambor teprve minulý týden, opožděnou vegetaci má na svědomí chladnější jaro. Nejranější brambory, zakryté netkanou textilií, mají zpoždění dva týdny, nezakryté i více. Od poloviny června by tak rané brambory z tuzemské produkce, které vynikají svou chutí, měly být již konečně dostupné v obchodech.

více

Silvestrovská rychlovka

09.12.2019

Letošní oslava Silvestra připadá na všední den. Po práci vám tedy mnoho času na pohoštění pro přátele nezbyde. Příprava tedy musí být rychlá a ideálně ještě originální a dobrá. To vše splňují naše tři silvestrovské recepty. Tak hurá do toho a půl je hotovo.

více

Výživové hodnoty brambor

22.11.2019

Brambory mají nižší kalorickou hodnotu a lepší dietetické vlastnosti, než rýže a těstoviny. Proto jsou vhodné pro osoby, které chtějí snížit svoji hmotnost či musí dodržovat dietní stravu. Zjednodušeně řečeno po nich neztloustnete a pozitivně působí i na střeva a trávení. Porce (100 g) vařených oloupaných brambor představuje kolem 78 kalorií, což je mnohem nižší množství energie, než ve stejném množství vařené rýže (147 kalorií).

více

Jak vybrat tu nejlepší bramboru?

15.11.2019

Tisková zpráva Brambory tvoří základ našeho jídelníčku. Jsou neuvěřitelně univerzální a skrývají více, než je o nich všeobecně známo. Každý Čech zkonzumuje asi 65 kilogramů brambor ročně. Víte ale, jak jsou zdraví prospěšné, jak je skladovat nebo uvařit?

více

Brambory a jejich podoby

07.11.2019

Tisková zpráva Už jste někdy na návštěvu přinesli místo lahve červeného vína kilo brambor? Zní to úsměvně, ale věděli jste, že pokud sníte středně velkou bramboru, dostanete do těla zhruba stejné množství antioxidantů, jako je ve dvou skleničkách vína? Otázkou je, jak by asi vypadal přípitek. Brambory z výživového hlediska patří k nejvšestrannější zelenině. Tak proč si k vínu neuvařit i něco z brambor.

více