Odrůdy s velmi pevnou a pevnou dužninou, nerozvářivou, velmi slabě moučnatou, lojovitou. Vhodné pro přípravu salátů a jako příloha.
Patří sem odrůdy se středně pevnou a kyprou dužninou, slabě až středně moučnaté. Vhodné jako příloha, do polévek a pro přípravu těst a kaší.
Odrůdy s kyprou, silně moučnatou dužninou. Vhodné pro přípravu těst kaší.
Charakteristika varných typů brambor
Charakteristika | Varný typ | ||||
A | AB | B | BC | C | |
Konzistence | velmi pevná | pevná | středně pevná | kyprá | kyprá |
Struktura | jemná až hrubá | jemná až hrubá | |||
Moučnatost | velmi slabá | slabá | střední | silná | |
Vlhkost | střední | slabá až střední | |||
Nedostatky v chuti | nepatrné až střední | ||||
Tmavnutí po uvaření | velmi slabé až středně silné | ||||
Stabilita kvality | střední až velmi vysoká |