Varné typy brambor

Varný typ A, AB (BA)

Odrůdy s velmi pevnou a pevnou dužninou, nerozvářivou, velmi slabě moučnatou, lojovitou. Vhodné pro přípravu salátů a jako příloha.

Varný typ B, BC

Patří sem odrůdy se středně pevnou a kyprou dužninou, slabě až středně moučnaté. Vhodné jako příloha, do polévek a pro přípravu těst a kaší.

Varný typ C (CB)

Odrůdy s kyprou, silně moučnatou dužninou. Vhodné pro přípravu těst kaší.

Charakteristika varných typů brambor

Charakteristika Varný typ
A AB B BC C
Konzistence velmi pevná pevná středně pevná kyprá kyprá
Struktura jemná až hrubá jemná až hrubá
Moučnatost velmi slabá slabá střední silná
Vlhkost střední slabá až střední
Nedostatky v chuti nepatrné až střední
Tmavnutí po uvaření velmi slabé až středně silné
Stabilita kvality střední až velmi vysoká