Bramborová kroketa plněná trhaným kachní masem, v omáčce z konfitovaného česneku a zprudka opečeným špenátem

Recept

  • Nastrouhané uvařené brambory 500 g
  • Polohrubá mouka 200 g
  • Hladká mouka 100 g
  • Vejce 3 kusy
  • Strouhanka (panko) cca 200 g
  • Upečená kachní stehna 6 ks
  • Šťáva z výpeku 6 lžic
  • Plochá petržel 3 lžíce
  • Česnek uvařený v oleji 20 stroužků
  • Olej z uvařeného česneku
  • Smetana 500 ml
  • Čerstvý špenát 125 g
  • Hráškové výhonky na ozdobu
  • Sůl
  • Bílý pepř

Postup

Kachní stehno zbavené kůže zalijeme šťávou z výpeku, přidáme nasekanou petrželku a důkladně promícháme. Směs by měla mít tuhou konzistenci, šťávy nesmí být příliš. Z nastrouhaných brambor, polohrubé mouky, vejce a soli připravíme vláčné těsto, ze kterého vyválíme plát tlustý půl centimetru. Z něj pomocí skleničky (průměr cca 8 cm) vykrájíme kolečka. Doprostřed těsta nanášíme polévkovou lžící směs z roztrhaného kachního masa. Kraje těsta spojíme a vytvoříme kuličky. Takto připravené krokety obalíme v trojobalu z mouky, vejce a panko strouhanky. Následně smažíme v oleji na 160 °C dozlatova, případně pečeme v troubě na 180 °C cca 15-20 minut. Smetanu svaříme do konzistence omáčky, přidáme přecezené stroužky uvařeného česneku v oleji, osolíme a pomocí tyčového mixéru připravíme hladkou omáčku. Špenát zprudka opečeme na oleji z česnekových stroužků a lehce dosolíme. Poté kroketu s omáčkou a špenátem můžeme podávat.