Bramborové lokše

Lokše neboli bramborové placky jsou staročeskou pochoutkou, kterou si vychutnáte jen tak, jako přílohu nebo s náplní. Nejčastěji se podávají nasladko s povidly a mákem nebo naslano s kachnou. Čím je naplníte, je ale jen na vás.

Recept:

  • 500 g brambor
  • 100 g hladká
  • sádlo na potření

Postup:

  1. Brambory uvařte ve slupce doměkka. Ideálně den předem.
  2. Nejlépe se pro přípravu lokší hodí brambory varného typu BC, obsahují méně vody a jsou vhodné na přípravu těsta.
  3. Vystydlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno.
  4. Do brambor vmíchejte hladkou mouku a vypracujte těsto, které zpracujete do tvaru válečku.
  5. Ten nakrájejte na stejné dílky. Každý dílek pak vyválejte na placky silné zhruba 3 mm.
  6. Lokše pečte nasucho na plotýnce či pánvi z obou stran.
  7. Upečené placky potřete sádlem.
  8. Můžete podávat samotné s mlékem, či plněné na sladko s povidly a mákem či naslano s červeným zelím a trhaným kachním masem.

Tip: Pokud se bude těsto lepit, použijte více mouky.