Bramborové lokše
Lokše neboli bramborové placky jsou staročeskou pochoutkou, kterou si vychutnáte jen tak, jako přílohu nebo s náplní. Nejčastěji se podávají nasladko s povidly a mákem nebo naslano s kachnou. Čím je naplníte, je ale jen na vás.
Recept:
- 500 g brambor
- 100 g hladká
- sádlo na potření
Postup:
- Brambory uvařte ve slupce doměkka. Ideálně den předem.
- Nejlépe se pro přípravu lokší hodí brambory varného typu BC, obsahují méně vody a jsou vhodné na přípravu těsta.
- Vystydlé brambory oloupejte a nastrouhejte najemno.
- Do brambor vmíchejte hladkou mouku a vypracujte těsto, které zpracujete do tvaru válečku.
- Ten nakrájejte na stejné dílky. Každý dílek pak vyválejte na placky silné zhruba 3 mm.
- Lokše pečte nasucho na plotýnce či pánvi z obou stran.
- Upečené placky potřete sádlem.
- Můžete podávat samotné s mlékem, či plněné na sladko s povidly a mákem či naslano s červeným zelím a trhaným kachním masem.
Tip: Pokud se bude těsto lepit, použijte více mouky.