Řepná polévka s bramborovo-makovými knedlíčky

Řepa není jen salát ze školní jídelny. Využití této výborné zeleniny je velmi široké. Hodí se například do smoothie či polévek. Výsledná barva polévky je možná lehce netradiční, ale s makovým knedlíčkem z brambor je prostě výborná.

1 hodina 4 osoby

Recept: 

  • 2 velké červené řepy
  • 1 brambora
  • 1/2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce másla
  • 1 l zeleninového vývaru

Knedlíčky

  • 200 g vařených brambor
  • 150 g hrubé mouky
  • sůl 
  • 1 vejce
  • 3 lžíce celého máku 

Postup:

Polévka

  1. Na másle osmahněte na kostičky pokrájenou cibuli, přidejte prolisovaný česnek a nakonec i očistěnou nakrájenou řepu a bramboru, vše krátce orestujte a zalijte vývarem.
  2. Vařte tak dlouho, dokud řepa i brambora zcela nezměknou.
  3. Pomocí ponorného mixéru polévku rozmixujte do hladké konzistence.
  4. Nakonec dochuťte solí a pepřem.

Bramborovo-makové knedlíčky 

  • Uvařené brambory nechte vystydnout a nastrouhejte je na jemném struhadle.
  • Přidejte sůl, vejce, mouku a celý mák.
  • Vše zpracujte v kompaktní těsto (je-li třeba, přidejte mouku).
  • Z hotového těsta vytvarujte knedlíčky, které vařte ve vroucí, osolené vodě.
  • Jakmile vyplavou na povrch, budou hotové.

Tip: Při podávání můžete polévku podle chuti zakápnout zakysanou smetanou, nebo ještě lépe makovým olejem pro zvýraznění chuti máku.