Bramborový krém s podmáslím a restovanýma liškami
Recept:
- 600 g oloupaných brambor (nejlépe varného typu B)
- 0,8 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
- 4 listy bobkového listu
- 4 kuličky nového koření
- 2 najemno nakrájené cibule
- 1 lžička kmínu
- 2 lžíce sádla
- 500 ml kyselého mléka nebo podmáslí
- 80 g čerstvých, očištěných a překrojených lišek
- stroužek česneku
- sůl a čerstvě drcený pepř
Postup:
- Brambory nakrájejte na kostičky a doměkka uvařte ve vývaru s bobkovým listem a novým kořením.
- Po uvaření půlku brambor vyjměte stranou.
- Nakrájenou cibuli s kmínem orestujte na sádle, až zesklovatí.
- Poté vložte zpět do vývaru k bramborám a vařte další cca 10 minut.
- Poté přidejte kysané podmáslí, přiveďte k varu a vše rozmixujte tyčovým mixérem.
- Krém dochuťte solí a pepřem.
- Lišky rozkrojte na půlky, přidejte stroužek česneku na provonění a vše lehce orestujte na troše oleje.
- Můžete zakápnout trochou bílého vína.
- Polévku ihned servírujte a dozdobte houbami.
Tip: Polévku můžete vylepšit máslovými krutóny.