Bramborový krém s podmáslím a restovanýma liškami

Recept:

  • 600 g oloupaných brambor (nejlépe varného typu B)
  • 0,8 l kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 4 listy bobkového listu
  • 4 kuličky nového koření
  • 2 najemno nakrájené cibule
  • 1 lžička kmínu
  • 2 lžíce sádla
  • 500 ml kyselého mléka nebo podmáslí
  • 80 g čerstvých, očištěných a překrojených lišek
  • stroužek česneku
  • sůl a čerstvě drcený pepř

Postup: 

  1. Brambory nakrájejte na kostičky a doměkka uvařte ve vývaru s bobkovým listem a novým kořením.
  2. Po uvaření půlku brambor vyjměte stranou.
  3. Nakrájenou cibuli s kmínem orestujte na sádle, až zesklovatí.
  4. Poté vložte zpět do vývaru k bramborám a vařte další cca 10 minut.
  5. Poté přidejte kysané podmáslí, přiveďte k varu a vše rozmixujte tyčovým mixérem.
  6. Krém dochuťte solí a pepřem.
  7. Lišky rozkrojte na půlky, přidejte stroužek česneku na provonění a vše lehce orestujte na troše oleje.
  8. Můžete zakápnout trochou bílého vína.
  9. Polévku ihned servírujte a dozdobte houbami.

Tip: Polévku můžete vylepšit máslovými krutóny.