Která polévka je s bramborami spjatá více než česká bramboračka? Tradiční pokrm našich babiček na podzim potěší nejednoho labužníka.
Suroviny: 3 hrsti sušených hub 50 g másla 50 g hladké mouky 4 české brambory 1 mrkev polovina bulvy celeru 2 cibule 1 kořenová petržel 1 vejce 4 stroužky česneku sůl, pepř sušená majoránka
Postup: Houby zalijte asi půllitrem vody a povařte, dokud nezměknou. Ve větším hrnci rozpusťte máslo a na něm dozlatova opražte mouku. Jíšku zalijte přibližně litrem a půl vody (nebo vývaru) a zamíchejte. Dále přidejte oloupané a pokrájené brambory, zeleninu nakrájenou na kostičky, přilijte houby i s vývarem, okořeňte a přiveďte k varu. Vařte do změknutí přibližně čtvrt hodiny. Nakonec dochuťte česnekem se solí.