Zeleninové chipsy s citronovým dipem

Pokud máte rádi zeleninu, tahle chuťovka na silvestrovském stole nesmí chybět. Kombinovat můžete snad všechnu zeleninu, kterou doma najdete. Vsadíme se, že tyhle křupavé chipsy se Nového roku nedočkají.

Recept:

Salát:

  • 3 brambory 
  • 1 řepa 
  • 3 mrkve
  • 1 malý celer
  • 2 petržele
  • sůl
  • olivový olej 

Dip:

  • 250 ml zakysané smetany 
  • šťáva z jednoho citronu
  • sůl

Postup

  1. Očistěnou zeleninu si nakrájejte na velmi tenké plátky.
  2. Pro ty, kteří nevlastní nářezák či speciální kráječe postačí i škrabka.
  3. Tenké plátky si rozprostřete, bohatě osolte a nechte „vypotit“.
  4. Po 15 minutách zeleninové plátky opatrně osušte papírovou utěrkou a přendejte ne plech vyložený pečicím papírem.
  5. Zeleninovou směs jemně postříkejte olivovým olejem a pečete v předehřáté troubě na 180 °C, zhruba 15-20 minut.
  6. Chipsy podávejte se zakysanou smetanou promíchanou s citronovou šťávou a solí.

Tip: Pro tento recept se vám bude hodit olivový olej ve spreji. K chipsům se bude výborně hodit i česnekový nebo bylinkový dip. Zkuste do dipu přimíchat i lžičku celého modrého máku pro ozvláštnění chuti.