Kachní prso s červeným zelím a marinovanými švestkami, bramborové placky

Budete potřebovat:

  • 4 ks kachních prsou
  • pepř
  • tymián
  • 50 g másla na glazování
  • 1 lžíce sádla
  • 1 cibuli
  • 1 jablko
  • 150 ml červeného vína
  • menší hlávku červeného zelí
  • cukr, sůl

  • 500 g brambor
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • sádlo na smažení

 

  • hrst sušených švestek
  • 1 balíček slaniny
  • 200 ml portského vína

 

Než se pustíme do masa a placek, připravíme si zelí. Na sádle si zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Poté přidáme nastrouhané jablko a červené zelí. Podlijeme vínem a necháme dusit. Dle chuti dosladíme a dosolíme, případně ještě podléváme vodou.

Kachní prsa si očistíme a na kůži vyřežeme nožem jemnou mřížku. Připravené maso pak položíme na studenou pánev kůží dolů a pomalu ji vypékáme dozlatova, poté přidáme máslo a glazírujeme horkým máslem, dokud nemá maso teplotu uvnitř cca 57 °C.

Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Poté je oloupeme, rozmačkáme a promícháme s moukou, solí a vejcem. Bramborové těsto vyválíme a vykrojíme kolečka, která poté smažíme na sádle do zlatova.

Alespoň 2 hodiny naložené sušené švestky v portském vínu si zabalíme do slaniny a restujeme do zlatova. Podáváme ke kachním prsům, zelí a plackám.

Recept vznikl ve spolupráci s pražskou restaurací La Farma.