Slaný bramborový koláč „Bác“

Chcete potěšit bříška vašich strávníků nebo plánujete oslavu a nechcete skončit u klasických jednohubek z listového těsta? Máme pro vás tip na perfektní slanou chuťovku, která všem učaruje tak, že se bez ní už neobejde žádné další rodinné setkání!

Budete potřebovat:

  • 4 větší syrové brambory
  • 400 g polohrubé mouky
  • 100 g hrubé mouky
  • 1 droždí
  • 1 vejce
  • 0,5 l horkého mléka
  • 1 lžíce oleje
  • 5 stroužků česneku
  • hrst rozemletých škvarků
  • hrst máku
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • sůl a pepř

Oloupané brambory nastrouhejte nahrubo do větší mísy. Následně je zalijte horkým mlékem, promíchejte a do směsi rozdrobte droždí. Přisypte mouku, přidejte vejce, olej, rozmačkaný česnek, rozemleté škvarky, majoránku a dochuťte solí a pepřem. Pořádně promíchejte a vytvořte těsto, které nechte 30–60 minut kynout. Mezitím si vymažte plech olejem a vysypte jej mákem. Na něj pak nalijte vykynuté těsto a znovu posypte mákem. Pečte dozlatova 30-40 minut na 180 stupňů. Jakmile koláč vyndáte z trouby, přikryjte jej utěrkou a nechte pod ní vychladnout. Dobrou chuť!