Vopelky

Není palačinka jako palačinka! A proto je tentokrát zkuste jinak. Uvidíte, že staročeské placky z brambor vás dostanou.

Budete potřebovat:

  • 1 kg brambor
  • 250 g polohrubé mouky
  • 50 g krupice
  • 1 vejce
  • sůl

Vychladlé uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte najemno. Přisypte mouku, krupici, přidejte vajíčko a špetku soli. Z ingrediencí vypracujte tužší těsto, v tom se liší od klasických palačinek. Pokud je tedy těsto řídké, přidejte mouku. Pokud je příliš tuhé, přilijte trochu mléka. Těsto si rozkrájejte na několik dílků, ze kterých si postupně vyválíte tenké placky o velikosti vaší pánve. Opékejte z obou stran. Placky budou hotové ve chvíli, kdy se zatáhnou a začnou se na nich vytvářet malé hnědavé puchýřky. Hotové placky můžete podávat naslano – třeba jako langoš. Potřete je česnekem, přidejte sýr i kečup. Skvěle ale chutnají jako sladká tečka po dobrém obědě s džemem, domácími povidly nebo s mákem.