České brambory v podzimním menu

Podzim a čerstvé lokální brambory – tato kombinace k sobě zkrátka neodmyslitelně patří. Že vám už ale dochází inspirace, co z nich připravit, a nechcete skončit u tradičních nebo ohraných receptů? Vsaďte na pokrmy, které dobře znáte, ale ozvláštněte je tak, aby chutnaly jako nikdy předtím! Vyzkoušejte originální recepty kuchařů z pražské restaurace La Farma.

Houbová bramboračka

Budete potřebovat:

  • 4 brambory
  • 1 malou cibuli
  • 2 mrkve
  • 1 malý celer
  • 2 hrsti sušených hub
  • 2 stroužky česneku
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • 4 bobkové listy
  • špetku drceného kmínu
  • 1/2 hrsti čerstvé či sušené majoránky
  • sůl, pepř
  • vývar
  • vodu

 

Ohřejeme si zhruba litr vody, kterým přelijeme sušené houby. Necháme je několik minut louhovat a mezitím si ve větším hrnci rozehřejeme máslo. Osmahneme na něm najemno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a krátce orestujeme. Zásmažku zalijeme trochou vývaru a dobře rozmícháme. Následně za stálého míchání přilijeme i houby společně s vodou, ve které se namáčely. Přidáme bobkové listy, kmín, na kostky pokrájené brambory, prolisovaný česnek a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Osolíme a opepříme. Polévku za občasného míchání vaříme tak dlouho, dokud všechna zelenina nezměkne. Na talíři ji pak zasypeme majoránkou. Podáváme s plátkem čerstvého chleba.

Recept vznikl ve spolupráci s pražskou restaurací La Farma.

Další recepty podzimního menu:

Kachní prso s červeným zelím a marinovanými švestkami, bramborové placky

Bramborové šišky s máslem a vanilkovou omáčkou