Bramborový salát – vzácnost, která ve sváteční kuchyni nemůže chybět

Co by to bylo za svátky bez tohoto oblíbeného pokrmu? Typický salát, jak ho všichni dobře známe, chutná ve všech domácnostech rozdílně. Jeho podobu lze totiž báječně zaměňovat a s ingrediencemi si můžeme krásně vyhrát. Zkuste se i vy letos nedržet stejného receptu jako každý rok a vyzkoušejte tipy na ohromující bramborové přílohy, které budou mít na vánoční tabuli určitě úspěch.

Brambory patří mezi oblíbené české plodiny, které si v přípravě pokrmů zaručeně najdou své místo. Báječně se hodí do polévek, salátů, jako samostatné jídlo či výborná příloha. Dá se s nimi zkrátka kouzlit. Vždy však musíte zvolit správný typ. Varný typ A, AB (BA) jsou odrůdy s velmi pevnou a pevnou dužninou, nerozvářivou, velmi slabě moučnatou a lojovitou. Vhodné jsou pro přípravu salátů a jako příloha. Varný typ B, BC jsou brambory se středně pevnou a kyprou dužninou, slabě až středně moučnaté. Ideální jako příloha, do polévek a pro přípravu těst a kaší. Poslední varný typ C (CB) jsou odrůdy s kyprou a silně moučnatou dužninou. Perfektní jsou pro přípravu bramboráků, placek, na kaše, knedlíky i do těsta.

Brambory jsou navíc nejlepším potravinovým koncentrátem na světě a také úžasným zdrojem energie i nutričně vyvážených látek. Jsou bohaté zejména na minerály, vitamíny, bílkoviny a jsou téměř bez tuku, proto se skvěle hodí i během diety. Nutriční hodnotu brambor vytváří zejména obsah vitamínů (zdroj vitamínu C, vysoký obsah vitamínu B6), minerálních látek (vysoký obsah draslíku, hořčíku, železa i selenu), vlákniny a antioxidantů.

Sáhnete-li po tuzemské produkci, která pěstuje brambory podle osvědčených pěstitelských postupů a zásad, určitě se můžete spolehnout, že pořídíte kvalitní plodinu, která byla pěstována s láskou, přirozeně a bez zbytečných agrotechnických zásahů. Navíc mají takové brambory nízkou uhlíkovou stopu, protože nemusely urazit dlouhé kilometry. Nezapomeňte se o ně však dobře postarat i doma. Správné skladování je totiž klíčem k úspěchu. Brambory proto neomývejte a vyberte si pěkné kousky, které nejsou zelené, nahnilé či poškozené. Pokud jsou vlhké, nechte je oschnout – tzv. vydýchat a zchladit v tmavé a suché místnosti v nízké vrstvě na podlaze nebo v přepravkách při teplotách mezi 15 až 18°C. Teprve po 2 až 3 týdnech uložte brambory k dlouhodobému skladování. Měly by být suché, nepoškozené, důkladně přebrané a umístěné v čistém sklepě, aby byly chráněné před slunečním světlem. Teplota v místnosti by neměla přesáhnout 4 °C, při nižší teplotě brambory sládnou a při vyšší zase klíčí a měknou. Důležitá je pak také vlhkost prostoru, která by měla být mezi 93 a 98 %. Nižší vlhkost může zvyšovat ztrátu vody v hlízách, čímž dochází k poklesu mnoha cenných látek. 

Nechte se inspirovat našimi nevšedními recepty na vánoční kuchyni, kde hrají hlavní roli brambory od českých farmářů. 

Bramborový salát s jablky

Bramborový salát s vajíčkem a bylinkami

Bramborový salát s červenou cibulí nakyselo